Skontaktuj się z nami aby uzyskać więcej szczegółów


W codziennym jad??ospisie dzieci powinny pojawia─? sie takie produkty jak:
- mleko i przetwory mleczne (jogurt, kefir, mleko ukwaszone, sery i twarogi);
- mi─?so o niskiej zawarto??ci t??uszczu (drób), 
- jaja;
- ryby najlepiej pochodzenia morskiego i przetwory rybne – bogate w bia??ko i niezb─?dne nienasycone kwasy t??uszczowe;
- t??uszcze pochodzenia ro??linnego – oliwa z oliwek, oleje: s??onecznikowy, rzepakowy, arachidowy, z pestek winogron i inne, margaryny mi─?kkie;
- mas??o – jest t??uszczem zwierz─?cym, jednak bogatym w karoten i naturalne witaminy (A,D,E,K) bardzo dobrze przyswajalne przez organizm dlatego powinno znajdowa─? si─? w diecie;
- nasiona ro??lin str─?czkowych, orzechy – bogate w bia??ka i t??uszcze ro??linne;
- kasze, produkty zbo??owe, pieczywo z pe??nego przemia??u;
- warzywa i owoce – ??ród??o naturalnych witamin i soli mineralnych oraz b??onnika.

 

 

Przyk??ady produktów w jad??ospisie dzieci

 

??NIADANIE
- mleko lub napój mleczny (kakao, bawarka, kawa z mlekiem)
- zupa mleczna z dodatkiem kaszy lub p??atków
- pieczywo mieszane
- niewielkie ilo??ci t??uszczu (mas??o, margaryna mi─?kka)
- produkty bia??kowe o wysokiej warto??ci biologicznej (sery, jaja, w─?dliny, ryby w ró??nej postaci, np. pasty)
- surowe warzywa lub owoce (ogórek, papryka, jab??ko, banan).

II ??NIADANIE:

powinno zawiera─? produkty trwa??e i wygodne do przechowywania: kanapki z pieczywa z serem podpuszczkowym lub w─?dlin─?, warzywa i owoce, napoje (soki owocowe, herbata, woda mineralna niegazowana).


OBIAD:
- pe??nowarto??ciowe bia??ko (mi─?so, jaja, ryby, sery)
- produkty skrobiowe – ziemniaki lub kasze, ry??, makarony
- ro??liny str─?czkowe
- warzywa i owoce gotowane i surowe, zim─? mro??onki
- napoje (soki, kompoty)
- w obiadach bezmi─?snych wystarczy dodanie produktu dostarczaj─?cego bia??ka zwierz─?cego, np. ser do klusek, nale??ników, czy te?? jajo
- jako deser mo??na traktowa─? kompot, sok owocowy lub porcje owoców.


 

PODWIECZOREK:
- budy??, kisiel
- jogurt, koktajl, mus
- sa??atka owocowa z owoców ??wie??ych, lepiej unika─? owoców z puszki.

 


KOLACJA:

powinna by─? urozmaicona, niezbyt obfita, pozbawiona produktów ci─???kostrawnych (potraw t??ustych, sma??onych, mocno przyprawionych), mo??e by─? to danie gor─?ce lub sk??adaj─?ce si─? z takich produktów, jakie s─? podawane na ??niadanie. Kolacja powinna by─? podawana na 2 godziny przed snem.

 

TOP