Skontaktuj się z nami aby uzyskać więcej szczegółów

Myśl kolorowo

 

Warzywa i owoce są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Regularne ich spożywanie może pomóc w zapobieganiu otyłości i chorobom przewlekłym. Bardzo ważne jest urozmaicenie, więc aby uzyskać wiele cennych składników odżywczych takich jak błonnik, kwas foliowy, potas oraz witaminy A i C, spróbujcie jeść owoce i warzywa w różnych kolorach - kolorach tęczy.

 

Kolor zielony: zielony szpinak, sałata, ogórek, papryka zielona, seler, groszek, brokuły, cukinia, szpinak, brukselka, seler naciowy, natka pietruszki, jarmuż, zielone szparagi - są znakomitym źródłem witaminy C, prowitaminy A, witaminy E, K i mikroelementów. Zawierają również kwas foliowy, przeciwdziałający anemii.
Kolor żółty: banan, kukurydza, papryka żółta, dynia, gruszka, cytryna.
Kolor pomarańczowy: pomarańcze, papryka pomarańczowa, morele, brzoskwinie, marchewka - pomarańczowe i żółte zawierają one najbardziej znany karetonoid, czyli β-karoten - przeciwutleniacz chroniący nie tylko rośliny, ale także organizm człowieka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając procesowi starzenia, wpływa również na zdrowy wygląd nie tylko skóry i jej przydatków, ale także prawidłowe widzenie, odporność i szybsze gojenie się ran.
Kolor czerwony: arbuz, papryka czerwona, czereśnie, wiśnie, maliny, truskawki, buraki - są źródłem cennego likopenu - przeciwutleniacza, który nie tylko chroni organizm przed licznymi chorobami, ale także zapobiega syntezie szkodliwego cholesterolu oraz witaminy C wzmacniającej odporność. Szczególnie cenne są buraki, poleca się je anemikom, ze względu na działanie krwiotwórcze.

Kolor fioletowy: śliwki, bakłażan, jagody – zawierają barwnik – antocyjaninę, której przypisuje się różnorodne właściwości np. przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, stąd mają zastosowanie w zapobieganiu wielu chorób (np. infekcjom układu moczowego i pokarmowego), zawierają również inne antyoksydanty np. witaminę C czy polifenole.

Kolor biały: cebula, czosnek, kapusta, pietruszka,pory, cykoria, seler korzeniowy - czosnek, cebula, por czy cykoria są bogatym źródłem flawonoidów, substancji nie tylko działających przeciwutleniająco, ale także rozkurczowo, moczopędnie coraz przeciwzapalnie oraz aktywnych związków o silnym działaniu antybakteryjnym, antygrzybicznym i antywirusowym np. allina (czosnek), w cebuli z kolei jest substancja podobna do insuliny, obniżająca poziom cukru we krwi, dlatego polecana jest diabetykom, biała barwa tych warzyw świadczy o zawartości związków siarki obniżającym poziom „złej” frakcji cholesterolu LDL chorób układu oddechowego i infekcji.

 
Zachęcaj regularnie swoje dzieci do próbowania nowych owoców i warzyw. Dobrą okazją do tego może być wakacyjny zagraniczny wyjazd, gdzie może spróbować świeżych fig, granata.


 

TOP