Skontaktuj się z nami aby uzyskać więcej szczegółów

Śniadanie

1. Ciasteczka owsiane
Składniki:
3 łyżki miodu/ ksylitol/ syrop z agawy
2 łyżki płatków owsianych
3 łyżki żurawiny
8 suszonych moreli pociętych na mniejsze kawałki
4 łyżki pestek dyni
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki migdałów
½ szklanki otrębów owsianych
3 łyżki sezamu
ok. 50 g oleju kokosowego
ok 1/3 szklanki mleka, może być roślinne (jeżeli masa będzie zbyt sucha)
½ łyżeczki proszu do pieczenia
Przygotowanie:
Rodzynki, żurawinę, pestki dynii, pestki słonecznika oraz migdały szatkujemy – każdy ze składników osobno, a następnie mieszamy w misce razem z płatkami owsianymi, morelami, otrębami i sezamem. Dodajemy miód oraz pokrojone na małe kawałki masło i zagniatamy ręką. Jeżeli ciasto okaże się zbyt suche, dodajemy mleko. Z masy formujemy małe ciasteczka i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach aż się przyrumienią około 10-15 minut.
Smacznego!

 

 

2. Naleśniki z serkiem mascarpone
Składniki:
250 ml mleka ryżowego/owsianego/kokosowego
1 jajko
150 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 BIO
szczypta soli
masło klarowane lub olej do smażenia

Składniki na farsz:
250 g serka mascarpone  
brzoskwinie z puszki (połowa zawartości)
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Mleko wymieszać z jajkiem, solą, ½ łyżeczki masła. Do masy dodać mąkę dokładnie wymieszać mikserem lub trzepaczką uzyskując jednolitą konsystencję. W przypadku za gęstego ciasta można dolać odrobinę mleka. Nagrzać patelnię, natłuścić masłem lub olejem i smażyć naleśniki z obu stron delikatnie rumieniąc.
Przygotować farsz: Serek mascarpone zmieszać z cukrem pudrem, dodać do niego pokrojone w drobną kostkę, odsączone brzoskwinie z puszki.
Nakładać farsz z serka na każdy naleśnik. Podawać jeszcze ciepłe, polane ciepłą czekoladą 
Smacznego!

3. Jaglanka z owocami
Składniki : 
100 g suchej kaszy jaglanej
375 ml mleka ryżowego
1-2 łyżki syropu z Agawy lub klonowego
¼ jabłka
½ banana
2 łyżki żurawiny lub rodzynek
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy wrzątkiem po czym płuczemy w wodzie do czasu aż nie będzie przelatywała przez sito przeźroczysta woda. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu w mleku około 15-20 minut (dolewając wody jeżeli kasza będzie sie przypalała). Ugotowaną kaszę przekładamy na talerz i dosładzamy do smaku syropem roślinnym.
Dodajemy banana pokrojonego w plasterki, jabłko starte na tarce oraz żurawinę.
Smacznego!
 

 

TOP