Skontaktuj się z nami aby uzyskać więcej szczegółów

PODWIECZOREK

1. GOFRY WEGA??SKIE
Sk??adniki:
250 ml mleka kokosowego (mo??e by─? ry??owe, owsiane)
1 ??y??eczka naturalnego octu jab??kowego
2 ??y??ki oleju kokosowego
½ ??y??eczki ekstraktu z wanilii
125 g m─?ki orkiszowej jasnej
50 g p??atków owsianych drobno zmielonych
1 ??y??eczka proszku do pieczenia bez fosforanów
olej do smarowania gofrownicy + p─?dzelek najlepiej z naturalnym w??osiem
Przygotowanie:
M─?k─? mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i zmielonymi p??atkami owsianymi. Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy ocet jab??kowy, olej i ekstrakt waniliowy. Wszystkie sk??adniki miksujemy do uzyskania g??adkiego ciasta o g─?stej konsystencji. Nagrzewamy gofrownic─?, smarujemy jej dolne kratki olejem i porcjami wylewamy ciasto, sma??ymy 3-4 minuty. Gofry podajemy na ciep??o z dodatkiem d??emu, owoców lub musu owocowego.
2.KULECZKI KOKOSOWE ALA RAFAELLO
Sk??adniki:
150 g wiórków kokosowych
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
250 ml mleka kokosowego
20 g wiórków kokosowych do obtoczenia kulek
150 g inuliny z Agawy lub Cykorii
25 ml wody  
10 szt. ma??ych migda??ów blanszowanych
foremki papierowe
Przygotowanie:
Inulin─? mieszamy w misce z wiórkami i wystudzon─? ugotowan─? kasz─? jaglan─?. Dodajemy wod─? oraz mleko kokosowe (dolewamy stopniowo aby móc utworzy─? kulki), zagniatamy formuj─?c kulki wciskaj─?c do ??rodka 1 migda??. Gotow─? kulk─? obtaczamy w wiórkach kokosowych, umieszczamy w foremkach do pralinek. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego!
WSKAZÓWKI:
Blanszowanie migda??ów:
Migda??y zalewamy wrz─?tkiem, trzymamy je w nim oko??o 10 minut w wodzie, odcedzamy, przek??adamy na sitko i przelewamy lodowat─? wod─?. Zdejmujemy skórk─?, naciskaj─?c od grubszej strony migda??a.


3. ZDROWA PIZZA WARZYWNA
Sk??adniki na ciasto:
20 g ??wie??ych dro??d??y 
??y??eczka syropu klonowego
2 pe??ne ??y??ki m─?ki ry??owej pe??noziarnistej (z odmierzonej m─?ki na ciasto)
50 ml ciep??ej, przegotowanej wody
120 g m─?ki ry??owej pe??noziarnistej
100 g m─?ki jaglanej ze zmielonych ziaren prosa
2 ??y??ki ??wie??o zielonego siemienia lnianego, z??ocistego 
6 ??y??ek gor─?cej wody
1 ??y??ka oliwy z oliwek
1/2 ??y??eczki soli morskiej
25 ml ciep??ej wody
Sk??adniki na pizz─?:
2-3 ??wie??e pieczarki
1/3 cukinii pokrojonej
kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych
1/3 kukurydzy z puszki lub s??oika
10 zielonych oliwek  pokrojonych
papryka czerwona pokrojona
zio??a prowansalskie do oprószenia (je??li dozwolone)
ser kozi/mozarella

Sk??adniki na Sos pomidorowy: 
ok. 100 ml przetartych pomidorów,
1/2 ??y??eczki cukru trzcinowego,
sól morska i pieprz do smaku,
suszona bazylia lub oregano
1 ??y??ka oliwy z oliwek;

Przygotowanie:
CIASTO
W misce rozkruszamy dro??d??e, posypujemy cukrem, dodajemy 50 ml ciep??ej wody i mieszamy, dodajemy 2 pe??ne ??y??ki m─?ki ry??owej i mieszamy uzyskuj─?c konsystencj─? g─?stej ??mietany. Odstawiamy na 10-15 minut w ciep??e miejsce, ??eby dro??d??e zacz─???y pracowa─?.
Ziarna: prosa, siemi─? mielimy (np. w maszynce do mielenia kawy) na m─?k─?. Siemi─? lniane ??─?czymy z gor─?c─? wod─? uzyskuj─?c do??─? g─?st─? papk─? (je??li wyjdzie za g─?sta, albo za wcze??nie po??─?czycie wod─? z siemieniem przed dodaniem do rozczynu, dodajcie jeszcze 1 ??y??k─? gor─?cej wody i zmieszajcie dok??adnie)
M─?k─? ry??ow─?, jaglan─? oraz papk─? z siemienia lnianego umieszczamy w misce z pracuj─?cym rozczynem. Dodajemy sól, oliw─? i pozosta??─? ilo??─? wody. Wyrabiamy ciasto przez oko??o 5 minut (ciasto powinno by─? zwarte i elastyczne).Gotowe ciasto smarujemy oliw─?, przykrywamy ??ciereczk─? i odk??adamy do wyro??ni─?cia w ciep??e miejsce (u mnie na ok. 40 minut). Przygotowujemy blaszk─?, smarujemy j─? olejem i wyk??adamy wyro??ni─?te ciasto, rozwa??kowujemy na grubo??─? ok 1/2 cm. Na uprzednio przygotowanym cie??cie smarujemy sosem pomidorowym (sos przygotowujemy mieszaj─?c wszystkie sk??adniki w g??adk─? mas─?). Uk??adamy obrane pieczarki, pomidorki, odcedzon─? kukurydze, oliwki, pokrojon─? cukini─? oraz papryk─?. Ca??o??─? posypujemy zio??ami prowansalskimi. Ser k??adziemy na pizze dopiero na 5 min przed wyj─?ciem do spo??ycia.Pizze pieczemy w nagrzewamy piekarniku do 200-220°C , przez 15-20 min. Pami─?tajmy by w 15 minucie wyj─?─? pizze i do??o??y─? ser na wierzch.
Smacznego!

 

 

 

 

 

TOP