Skontaktuj się z nami aby uzyskać więcej szczegółów

PODWIECZOREK

1. GOFRY WEGAŃSKIE
Składniki:
250 ml mleka kokosowego (może być ryżowe, owsiane)
1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego
2 łyżki oleju kokosowego
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
125 g mąki orkiszowej jasnej
50 g płatków owsianych drobno zmielonych
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
olej do smarowania gofrownicy + pędzelek najlepiej z naturalnym włosiem
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i zmielonymi płatkami owsianymi. Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy ocet jabłkowy, olej i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta o gęstej konsystencji. Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy jej dolne kratki olejem i porcjami wylewamy ciasto, smażymy 3-4 minuty. Gofry podajemy na ciepło z dodatkiem dżemu, owoców lub musu owocowego.
2.KULECZKI KOKOSOWE ALA RAFAELLO
Składniki:
150 g wiórków kokosowych
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
250 ml mleka kokosowego
20 g wiórków kokosowych do obtoczenia kulek
150 g inuliny z Agawy lub Cykorii
25 ml wody  
10 szt. małych migdałów blanszowanych
foremki papierowe
Przygotowanie:
Inulinę mieszamy w misce z wiórkami i wystudzoną ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy wodę oraz mleko kokosowe (dolewamy stopniowo aby móc utworzyć kulki), zagniatamy formując kulki wciskając do środka 1 migdał. Gotową kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych, umieszczamy w foremkach do pralinek. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego!
WSKAZÓWKI:
Blanszowanie migdałów:
Migdały zalewamy wrzątkiem, trzymamy je w nim około 10 minut w wodzie, odcedzamy, przekładamy na sitko i przelewamy lodowatą wodą. Zdejmujemy skórkę, naciskając od grubszej strony migdała.


3. ZDROWA PIZZA WARZYWNA
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży 
łyżeczka syropu klonowego
2 pełne łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej (z odmierzonej mąki na ciasto)
50 ml ciepłej, przegotowanej wody
120 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
100 g mąki jaglanej ze zmielonych ziaren prosa
2 łyżki świeżo zielonego siemienia lnianego, złocistego 
6 łyżek gorącej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli morskiej
25 ml ciepłej wody
Składniki na pizzę:
2-3 świeże pieczarki
1/3 cukinii pokrojonej
kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych
1/3 kukurydzy z puszki lub słoika
10 zielonych oliwek  pokrojonych
papryka czerwona pokrojona
zioła prowansalskie do oprószenia (jeśli dozwolone)
ser kozi/mozarella

Składniki na Sos pomidorowy: 
ok. 100 ml przetartych pomidorów,
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
sól morska i pieprz do smaku,
suszona bazylia lub oregano
1 łyżka oliwy z oliwek;

Przygotowanie:
CIASTO
W misce rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem, dodajemy 50 ml ciepłej wody i mieszamy, dodajemy 2 pełne łyżki mąki ryżowej i mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Ziarna: prosa, siemię mielimy (np. w maszynce do mielenia kawy) na mąkę. Siemię lniane łączymy z gorącą wodą uzyskując dość gęstą papkę (jeśli wyjdzie za gęsta, albo za wcześnie połączycie wodę z siemieniem przed dodaniem do rozczynu, dodajcie jeszcze 1 łyżkę gorącej wody i zmieszajcie dokładnie)
Mąkę ryżową, jaglaną oraz papkę z siemienia lnianego umieszczamy w misce z pracującym rozczynem. Dodajemy sól, oliwę i pozostałą ilość wody. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut (ciasto powinno być zwarte i elastyczne).Gotowe ciasto smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (u mnie na ok. 40 minut). Przygotowujemy blaszkę, smarujemy ją olejem i wykładamy wyrośnięte ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok 1/2 cm. Na uprzednio przygotowanym cieście smarujemy sosem pomidorowym (sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki w gładką masę). Układamy obrane pieczarki, pomidorki, odcedzoną kukurydze, oliwki, pokrojoną cukinię oraz paprykę. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Ser kładziemy na pizze dopiero na 5 min przed wyjęciem do spożycia.Pizze pieczemy w nagrzewamy piekarniku do 200-220°C , przez 15-20 min. Pamiętajmy by w 15 minucie wyjąć pizze i dołożyć ser na wierzch.
Smacznego!

 

 

 

 

 

TOP