Skontaktuj się z nami aby uzyskać więcej szczegółów

OBIAD

1. ZUPA OGÓRKOWA
Sk??adniki:
3 litry wywaru mi─?sno- warzywnego (marchew, li??─? pora, korze?? pietruszki, pó?? cebuli)
kostka bulionu warzywnego BIO (opcjonalnie)
6 ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych w drobn─? kostk─?
½ umytej obranej i startej (grube oczka) marchwi
4 ogórki kiszone (domowej roboty)
zio??a i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, sól morska, pieprz)
½ kubka wody z ogórków kiszonych
Przygotowanie:
Ugotowa─? wywar mi─?sno- warzywny , opcjonalnie doda─? kostk─? bulionu BIO. Doda─? drobno pokrojone ziemniaki i start─? marchew, gotowa─? do mi─?kko??ci ziemniaków ok. 30 minut. Ogórki obra─? ze skórki, zetrze─? na tarce (grube oczka) i doda─? do zupy, gotowa─? ok. 10 minut. Dola─? wod─? z ogórków. Doprawi─? do smaku sol─? i pieprzem. Zup─? podawa─? gor─?c─?, najlepiej z ugotowanym mi─?skiem. W przypadku zabielania zupy polecamy ??mietank─? owsian─? b─?d?? ry??ow─?.

 

 

2. KOTLECIKI MIELONE
Sk??adniki:
400 g zmielonego mi─?sa z indyka
1 ??y??ka oliwy z oliwek ½ 
1 ??rednia cebula
z─?bek czosnku (opcjonalnie)
1 ??y??ka drobno pokrojonej natki pietruszki
½ marchwi (obranej, startej na grubych oczkach)
1 pieczarka (??redniej wielko??ci, twarda, ??wie??a )
2 ??y??ki otr─?b orkiszowych (mog─? by─? tak??e owsiane)
sól morska i pieprz bia??y do smaku
½ bia??ej bu??ki (rozmoczonej)
bu??ka tarta do obtoczenia + 1 ??y??ka otr─?b orkiszowych
olej do sma??enia (np. rzepakowy)
Przygotowanie:
Na rozgrzan─? patelni─? wlewamy oliw─? z oliwek a nast─?pnie drobno pokrojon─? cebul─?. Gdy cebula si─? zeszkli dodaj poszatkowany czosnek, utart─? marchewk─?, pokrojon─? pieczark─? i natk─? pietruszki. Wystudzone podsma??one sk??adniki dodajemy do mi─?sa mielonego,  wsypujemy otr─?by oraz rozmoczon─?, odci??ni─?t─? bu??k─?. Doprawiamy sol─? morsk─?, pieprzem do smaku i wyrabiamy na jednolit─? mas─?. Mi─?so formujemy w ??redniej wielko??ci kotlety, panierujemy w bu??ce tartej wymieszanej z otr─?bami i sma??ymy na oleju na rozgrzanej patelni, na ??rednim ogniu, a?? si─? zrumieni─? z ka??dej ze stron.

 

 

 

3. PIERO??KI BEZGLUTENOWE Z OWOCAMI

Sk??adniki na ciasto:
100 g m─?ki z ry??u kleistego
50 g tapioki lub skrobi: ziemniaczanej, kukurydzianej
1 ??y??eczka oleju z pestek winogron
½ ??y??eczki soli himalajskiej lub kamiennej
150 +25 bardzo ciep??ej wody
Sk??adniki na farsz:
200 g  jagód/ malin/truskawek
1 ??y??ka tapioki (skrobi ziemniaczanej)
1-2 ??y??ki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
M─?k─?, skrobi─?, sól i olej umieszczamy w misce, wod─? dolewamy stopniowo zagniataj─?c ciasto a?? do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Gotujemy wod─? z dodatkiem soli i ??y??k─? oleju. Owoce dok??adnie myjemy, osuszmy, posypujemy cukrem i oprószamy tapiok─?. Na stolnicy odrywamy kawa??ek ciasta,
rozwa??kowujemy na grubo??─? ok. 3 mm (je??li ciasto jest za kruche dodajemy troch─? wody). Wycinamy ko??a foremk─? lub szklank─?, delikatnie podwa??amy no??em, oprószamy d??onie tapiok─? i nak??adamy farsz (nie za du??o), ko??o sk??adamy na pó??, zlepiamy brzegi maczaj─?c palce w tapioce . Piero??ki odk??adamy na desk─? podsypan─? tapiok─? lub m─?k─?. Do garnka wlewamy wod─? doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3-4 minuty (na ??rednim ogniu) od momentu wyp??yni─?cia na wierzch. Ugotowane piero??ki wyjmujemy na talerz przy pomocy ??y??ki cedzakowej. Gotowe piero??ki podajemy ze ??mietank─? kokosow─?, ry??ow─? lub owsian─?.
 

TOP