Skontaktuj się z nami aby uzyskać więcej szczegółów

KOLACJA

 

1. PLACUSZKI Z CUKINIĄ

Składniki:
300-400 g cukinii (jedna większa)
¼ cebuli
1 łyżka zmielonego lnu najlepiej złocistego
3-4 łyżki płatków owsianych
1 płaska łyżka tapioki lub skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej
2 łyżki zimnej wody
sól morska
świeżo zmielony pieprz
kurkuma – opcjonalnie śmietana owsiana lub ryżowa
koperek zielony
olej rzepakowy lub z pestek winogron do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach, odciskamy sok. Cebulę zetrzyj lub drobno posiekaj. Wodę mieszamy ze skrobią do uzyskania jednolitej konsystencji. Po czym dodajemy zmielone siemię lnu, startą cukinię, cebulkę, sól, pieprz, kurkumę, płatki owsiane. Wszystko mieszamy i sprawdzamy stan konsystencji musi być gęsta. Placuszki możesz doprawić różnymi ziołami i przyprawami (sproszkowana papryka, tymianek, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową).
Patelnię rozgrzewamy i , dodajemy olej, masę cukiniową wykładamy porcjami, tworząc placuszki o ok. 10 cm średnicy, smażymy je na średnim ogniu, z każdej ze stron na rumiany . Placuszki usmażone najlepiej smakują
z gęstą zimną śmietaną z dodatkiem zielonego koperku.

2. VEGAŃSKIE DANIE SIŁACZA-KOMOSA RYŻOWA WARZYWNO-GRZYBOWA

Składniki:
250 ml komosy ryżowej białej
400 ml wody z ¼ łyżeczki soli himalajskiej
150 g kurek (opcjonalnie pieczarki)
100-150 g zielonej fasolki szparagowej (najlepiej świeżej)
¼ cukinii
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
3-4 łyżki oleju z pestek winogron  
Przygotowanie:
Komosę ryżową zalej wrzątkiem a następnie wypłucz zimną wodą. Umieszczamy ją w garnku, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę oleju i sól doprowadzamy do wrzenia, zmniejszmy ogień, gotujemy ok. 15-20 minut pod przykryciem.
Fasolkę gotujemy al’dente, wystudzoną kroimy na mniejsze kawałki. Młodą cukinię kroimy w ćwiartki. Kurki dokładnie myjemy, kilkakrotnie płuczemy, oczyszczamy końce, zalewamy wrzątkiem odcedzamy. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju szklimy cebulkę, dodajemy zmiażdżony czosnek, kurki, cukinię, tymianek, dolewamy 3 łyżki wody, dusimy aż woda wyparuje. Do usmażonych kurek z cukinią dodajemy ugotowaną komosę i fasolkę, całość mieszamy, doprawiamy do smaku.

3. PANIEROWANE BOCZNIAKI ALA KOTLECIKI
Składniki:
4 boczniaki (średnie)
75 g blanszowanych migdałów
2-3 łyżki świeżej natki pietruszki
tymianek lub oregano
1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
sól morska
świeżo zmielony pieprz biały
2 łyżki mąki orkiszowej
Przygotowanie:
Migdały prażymy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 100°C, gdy wystygną, mielimy np. w młynku do kawy. Boczniaki delikatnie, płuczemy, osuszamy, solimy, pieprzymy. Natkę pietruszki drobno kroimy. Zmielone migdały mieszamy z natką pietruszki, dodajemy płatki drożdżowe. Mąkę łączymy z taką ilością wody, żeby stworzyć roztwór o konsystencji gęstej śmietany (jeśli roztwór odstawimy na kilka minut, napęcznieje i konieczne będzie dolanie wody aby ponownie uzyskać właściwą konsystencję). Boczniaki moczymy w roztworze mąki i obtaczamy w panierce z migdałów. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, po ok. 3 minuty z każdej ze stron .
Smacznego!
 

 


TOP