Skontaktuj się z nami aby uzyskać więcej szczegółów

KOLACJA

 

1. PLACUSZKI Z CUKINI─?

Sk??adniki:
300-400 g cukinii (jedna wi─?ksza)
¼ cebuli
1 ??y??ka zmielonego lnu najlepiej z??ocistego
3-4 ??y??ki p??atków owsianych
1 p??aska ??y??ka tapioki lub skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej
2 ??y??ki zimnej wody
sól morska
??wie??o zmielony pieprz
kurkuma – opcjonalnie ??mietana owsiana lub ry??owa
koperek zielony
olej rzepakowy lub z pestek winogron do sma??enia
Przygotowanie:
Cukini─? obieramy ze skórki i ??cieramy na tarce na grubych oczkach, odciskamy sok. Cebul─? zetrzyj lub drobno posiekaj. Wod─? mieszamy ze skrobi─? do uzyskania jednolitej konsystencji. Po czym dodajemy zmielone siemi─? lnu, start─? cukini─?, cebulk─?, sól, pieprz, kurkum─?, p??atki owsiane. Wszystko mieszamy i sprawdzamy stan konsystencji musi by─? g─?sta. Placuszki mo??esz doprawi─? ró??nymi zio??ami i przyprawami (sproszkowana papryka, tymianek, zio??a prowansalskie, ga??k─? muszkato??ow─?).
Patelni─? rozgrzewamy i , dodajemy olej, mas─? cukiniow─? wyk??adamy porcjami, tworz─?c placuszki o ok. 10 cm ??rednicy, sma??ymy je na ??rednim ogniu, z ka??dej ze stron na rumiany . Placuszki usma??one najlepiej smakuj─?
z g─?st─? zimn─? ??mietan─? z dodatkiem zielonego koperku.

2. VEGA??SKIE DANIE SI?üACZA-KOMOSA RY??OWA WARZYWNO-GRZYBOWA

Sk??adniki:
250 ml komosy ry??owej bia??ej
400 ml wody z ¼ ??y??eczki soli himalajskiej
150 g kurek (opcjonalnie pieczarki)
100-150 g zielonej fasolki szparagowej (najlepiej ??wie??ej)
¼ cukinii
½ cebuli
1 z─?bek czosnku
1 ??y??eczka suszonego tymianku
3-4 ??y??ki oleju z pestek winogron  
Przygotowanie:
Komos─? ry??ow─? zalej wrz─?tkiem a nast─?pnie wyp??ucz zimn─? wod─?. Umieszczamy j─? w garnku, zalewamy wod─?, dodajemy ??y??k─? oleju i sól doprowadzamy do wrzenia, zmniejszmy ogie??, gotujemy ok. 15-20 minut pod przykryciem.
Fasolk─? gotujemy al’dente, wystudzon─? kroimy na mniejsze kawa??ki. M??od─? cukini─? kroimy w ─?wiartki. Kurki dok??adnie myjemy, kilkakrotnie p??uczemy, oczyszczamy ko??ce, zalewamy wrz─?tkiem odcedzamy. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju szklimy cebulk─?, dodajemy zmia??d??ony czosnek, kurki, cukini─?, tymianek, dolewamy 3 ??y??ki wody, dusimy a?? woda wyparuje. Do usma??onych kurek z cukini─? dodajemy ugotowan─? komos─? i fasolk─?, ca??o??─? mieszamy, doprawiamy do smaku.

3. PANIEROWANE BOCZNIAKI ALA KOTLECIKI
Sk??adniki:
4 boczniaki (??rednie)
75 g blanszowanych migda??ów
2-3 ??y??ki ??wie??ej natki pietruszki
tymianek lub oregano
1 ??y??ka p??atków dro??d??owych (mo??na pomin─?─?)
sól morska
??wie??o zmielony pieprz bia??y
2 ??y??ki m─?ki orkiszowej
Przygotowanie:
Migda??y pra??ymy przez oko??o 20 minut w piekarniku nagrzanym do 100°C, gdy wystygn─?, mielimy np. w m??ynku do kawy. Boczniaki delikatnie, p??uczemy, osuszamy, solimy, pieprzymy. Natk─? pietruszki drobno kroimy. Zmielone migda??y mieszamy z natk─? pietruszki, dodajemy p??atki dro??d??owe. M─?k─? ??─?czymy z tak─? ilo??ci─? wody, ??eby stworzy─? roztwór o konsystencji g─?stej ??mietany (je??li roztwór odstawimy na kilka minut, nap─?cznieje i konieczne b─?dzie dolanie wody aby ponownie uzyska─? w??a??ciw─? konsystencj─?). Boczniaki moczymy w roztworze m─?ki i obtaczamy w panierce z migda??ów. Sma??ymy na rozgrzanym oleju, na ??rednim ogniu, po ok. 3 minuty z ka??dej ze stron .
Smacznego!
 

 


TOP